A pszichodrámáról


Szakmai nyelven

"A pszichodráma olyan terápiás, majd személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul.
A pszichodráma eredetileg Jacob L. Moreno által a huszadik század első felében kidolgozott módszere, melyet Mérei Ferenc honosított meg Magyarországon az 1970-es évek elején. Moreno a módszer kidolgozása során az aktív, cselekvő, spontán önkifejezés felszabadítására törekedett, miközben elsősorban nem az egyént, hanem az egyénekből összetevődött csoportot helyezte a figyelem és a pszichoterápia középpontjába. 
Ez pszichodráma alapgondolata, hogy az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, s a cselekvésbe ágyazott helyzetet képes az egyén tudatosítani.
A pszichodráma módszere kognitív és érzelmi szinten tudatosít, testi-fizikai szintű átéléssel, és teszi ezek által lehetővé a verbális és preverbális szintekkel való egyidejű terápiás munkát.
A pszichodráma elmélete „az embert, a személyes külső és belső történéseket azzal a társas közeggel való kölcsönhatásban vizsgálja, melyben élünk, melynek sajátos törvényszerűségei vannak a szociális atomtól kezdve, a szerepelméleteken keresztül, a "közösségek rejtett hálózatán" át a morenoi értelemben használt transzcendensig. Ez az elméleti megközelítése ad a kezünkbe folyamatok kezeléséhez eszközöket, melyekkel nemcsak az egyéni patológiákat tudjuk gyógyítani, de hatékonyabbá tudjuk tenni a társashelyzeteknek a működését, ahol az emberek egymásra hatásának szerepe van."


Vikár A. (2000): Pszichodráma.
In: Szőnyi G., Füredi J. (szerk): A pszichoterápia tankönyve, Medicína"


Költői nyelven
(Válogatás Fodor Ákos haikui közül. Forrás: Terebess)


VÉDŐBESZÉD
Gyertyára sem vet 
rossz fényt az, hogy folyton fogy, 
amíg világít.


EMPÁTIA
Ágyam, te kedves, 

fáradtra-aludtalak? 

Fölkelek. Pihenj. 


MEMENTO 
Emlékedre el- 
ejtettem egy tányért – most 
takarítgatok. 

ŐSZ
avarban állok: 

rajtam nőtt, rólam hullott
levélözönben 


A DARÁZS ÉS ÉN
(trilemma) 

Hessegetgessem? 

Agyoncsapjam? Dobozba 

zárjam, míg csak él? 

ZÁRT KÖR 
Nyelved és nyelvem 
megbeszélik egymással, 
hogy mire nincs szó.GOLYÓ
gurulok. Ennyi.
Akaratlan, biztosan:
nyugvópontomig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha van kedved, mondd el a véleményed!